top of page
Ancla 2

CERTIFICATS D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Segons el Reial Decret 235/2013, tots els edificis de nova construcció i els edificis existents que siguin objecte de compravenda o arrendament estan obligats a tenir un certificat d'eficiència energètica. Un cop verificada aquesta conformitat, l'Administració emet la corresponent etiqueta d'eficiència energètica de l'edifici que té una validesa de 10 anys.

El certificat d'eficiència energètica és un procediment que estudia i classifica el consum energètic i emissions de CO2 d'un local, habitatge o edifici, dins d'una escala organitzada de la lletra A a la G. Aquestes lletres que indiquen el consum energètic previsible: així la (A) indica un edifici de baix consum i la (G) representa un edifici de molt alt consum; de les emissions de CO2 podem valorar l'impacte ambiental conseqüent de la utilització de l'habitatge.

Aquest certificat permet saber el consum energètic del seu immoble, les seves deficiències energètiques així com les possibilitats d'estalvi i millora.

TRÀMITS PER L'OBTENCIÓ DEL CERTIFICAT ENERGÈTIC

  • Visita tècnica a l'immoble per prendre les dades.

  • Redacció de l'informe de qualificació energètica amb propostes de millora i estudi econòmic d'aquestes.

  • Tràmit de registre amb la Generalitat i pagament de la taxa corresponent.

  • Obtenció del certificat energètic i lliurament de l'etiqueta energètica oficial

VOLS SABER MÉS?...

Com es distribueix el consum del nostre habitatge?

El 40% aprox. dels consums en calefacció i refrigeració
El 20% aprox. en l'aigua calenta
El 20% aprox. en els electrodomèstics (especialment: nevera, cuina i rentadora)
Un 10%. en la il·luminació i
Un 10%. en diversos.

 

Accions simples per estalviar energia.

Tenim al nostre abast múltiples accions que ens poden permetre assolir estalvis globals de fins al 80% del consum de molts habitatges. Per a això, en primer lloc, hem de revisar els nostres hàbits i ser molt més curosos amb l'ús de l'energia: apagar els llums quan no necessitem, regular el termòstat a una temperatura adequada, dutxar-nos en lloc de banyar-nos, etc. simples gestos que ens permetran reduir fins a un 15% de l'energia consumida. Millorar l'aïllament i evitar infiltracions en façanes i cobertes, disposar d'una caldera eficient, utilitzar bombetes de baix consum o la introducció d'energies renovables són accions que podem amortitzar en un curt període de temps, només en l'estalvi energètic de la nostra llar.

 

Conèixer la factura, conèixer els hàbits de consum energètics.

Saber trobar la millor tarifa per a cada cas també, des d'un punt de vista estrictament econòmic. El rebut ens informa de la tarifa que tenim contractada. Des de l'any 2009 podem triar entre contractar en el mercat lliure amb una empresa comercialitzadora a un preu pactat o acollir-se a una tarifa regulada per l'Estat o tarifa d'últim recurs (TUR) fins a 10 kW i sense discriminació horària. Aquesta última és la que tenen la majoria de les llars, ja que si en el moment del canvi no ens preocupem per canviar res, automàticament ens van assignar la mateixa empresa comercialitzadora que teníem contractada i la mateixa potència. Si volem, podem passar a la tarifa amb discriminació horària, la qual consta de dos trams: "vall" entre les 10 de la nit i les 12 del migdia a l'hivern (una hora més a l'estiu), i "punta" per la resta d'hores. L'electricitat consumida en el tram "vall" costa cap el 50% de les hores "punta". Si som capaços de concentrar un 30% o més del nostre consum elèctric a les hores "vall", aconseguirem un estalvi substancial en la factura. Cal estudiar bé en quin moment es produeixen els nostres consums i introduir alguns nous hàbits a casa, com posar la rentadora i cuinar abans de migdia o després de les 10 de la nit, reduir la calefacció en certes hores ...


Una tecnologia que millora l'eficiència energètica: la bomba de calor. Una bomba de calor és un aparell tèrmic que permet transferir la calor d'un ambient a un altre, segons es requereixi. Aquesta transferència de calor es realitza mitjançant la refrigeració per compressió, el mateix que utilitzen les neveres, l'aire condicionat i la geotèrmia. La particularitat d'aquest sistema és la vàlvula inversora que permet invertir en tot moment el sistema i així pot proporciona tant fred com calor. Com el fred o la calor ho absorbeixen l'aire exterior, es pot arribar a una molt elevada eficiència. Així, tot i que l'energia elèctrica és poc eficient en si mateixa, el sistema de bomba de calor està considerat com un dels aparells energèticament més eficients, en la mesura que l'electricitat utilitzada provingui de fonts renovables, les seves qualitats ambientals seran immillorables.

Rehabilitacions energètiques.

Perquè hem de rehabilitar energèticament? A Catalunya, com en la majoria de països del nostre entorn, el parc d'habitatges és bastant antic (62% construïts abans 1980) i això vol dir que es van construir sense unes exigències energètiques que avui són considerades com uns mínims de qualitat. Com a conseqüència, una bona part de les façanes i cobertes dels nostres edificis no compleixen correctament la seva funció de aïllar-nos de les temperatures exteriors, ni del fred ni de la calor. Aquest fet comporta una mancança en el nivell de confort que els edificis ens ofereixen i a més un consum d'energia molt més elevat del que és habitual en un edifici similar de nova construcció, que pot arribar a ser de més del 80%. És per aquesta raó que els compromisos europeus per reduir la factura energètica i les emissions de CO2 han de passar forçosament per la rehabilitació energètica.

 

Noves construccions eficients.

El futur és possible. Construir edificis d'energia gairebé nul·la és avui perfectament possible amb despeses raonables que s'amortitzen a mig termini. Per fer-ho, cal plantejar-s'ho des del moment del projecte buscant la millor orientació, les obertures adequades, els materials adequats i les instal·lacions més eficients. Tot s'ha de pensar des del punt de vista del futur comportament energètic, minimitzant la demanda tant en climatització com en il·luminació, mitjançant criteris de bioarquitectura, reforçant l'aïllament allà on sigui necessari i, al mateix temps, incorporant, en el propi edifici, fonts d'energia renovable com captadors solars tèrmics i fotovoltaics, biomassa, eòlica, geotèrmica o altres, en funció de l'emplaçament i les característiques de l'edifici. Els avantatges d'aquests nous edificis, dels que a Europa ja hi ha algunes mostres força reeixides, són múltiples: reducció de les emissions de CO2, disminució de la dependència de les energies fòssils i de mercats exteriors, millora de la qualitat de les nostres llars i , finalment, estalvi econòmic en la despesa energètica dels nostres edificis.

CÈDULES D'HABITABILITAT
Ancla 3

CÈDULES D'HABITABILITAT

La cèdula d'habitabilitat és un document administratiu que acredita que un habitatge és apte per ser destinat a residència de les persones i té les condicions tècniques d'habitabilitat, segons la normativa vigent i és necessària per a:

  • Transmetre un habitatge en venda, lloguer o cessió d'ús, en primera transmissió o en transmissions posteriors.

  • Donar-se d'alta dels serveis d'aigua, electricitat, gas, telecomunicacions i altres serveis.

 

 

TIPUS

La cèdula s'anomena de primera ocupació si es refereix a:

  • habitatges de nova construcció

  • de primera ocupació de rehabilitació, quan s'atorga per a aquells habitatges que són el resultat d'una intervenció o procés de rehabilitació o gran rehabilitació.

La cèdula s'anomena de segona ocupació si es refereix a habitatges usats o preexistents.

Les dades que consten a la cèdula són:

  • La direcció i ubicació de l'habitatge

  • La superfície útil de l'habitatge i de les habitacions

  • Les estances i els espais que componen l'habitatge

  • El llindar màxim d'ocupació

  • La identificació i titulació de la persona tècnica que certificat l'habitabilitat

A la cèdula no figura el nom de la persona propietària. Es tracta d'un document que acredita les condicions objectives d'habitabilitat d'un habitatge, amb independència dels seus titulars o ocupants.

TRÀMITS PER L'OBTENCIÓ DE LA CÈDULA D'HABITABILITAT

  • Visita tècnica a l'immoble per prendre les dades.

  • Redacció de la cèdula.

  • Obtenció del cèdula per part del departament d'habitatge de la Generalitat amb pagament de les taxes corresponents.

CERTIFICATS D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA  

93.128.02.13

  • LinkedIn Basic
bottom of page